De Kleibosch

Boscomplex (112 ha) gelegen in graslandpolder Zuidermaden, ten zuiden van Roderwolde. Grotendeels eigendom van Het Drentse Landschap.

Het bos, bestaande uit Essenhakhout, Elzenbroekbos, Eiken-berken- en Eiken- haagbeukenbos, herbergt een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. O.a. Zwarte aalbes en Rode aalbes (een van de laatste wilde groeiplaatsen), Hondsroos en Bergvlier. De zeldzame omstandigheid dat hier potklei nagenoeg aan het oppervlak ligt, betekent voor dit gebied een bijzondere milieuconditie. Het is deze potklei die monniken van het klooster van Aduard eertijds groeven ('tichelden') om er de befaamde kloostermoppen en dakpannen van te bakken. Het vochtige bos wordt gevormd door oude eiken, elzen en essen. De graslanden worden beheerd met extensieve veeteelt, er komt in de hooilanden o.a. Adderwortel voor.