Kinckhorst, De

Kasteel te Meppel, in 1509 door Roelof van Munster gebouwd op de plaats van een boerderij waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1430.

Volgens historische bronnen was het kasteel beschermd door een gracht en een wal. De versterking werd diverse malen belegerd en daarbij zwaar beschadigd, voor de eerste keer al in 1511. In 1580 kwam er een einde aan het kasteel.

Rond 1800 waren alleen de grachten nog zichtbaar. Van kasteel De Kinckhorst bestaan verschillende afbeeldingen, vervaardigd in de 17e en 18e eeuw; het betrouwbaarheidsgehalte daarvan is echter niet hoog. In 2002 werden bij bouwwerkzaamheden langs de Prins Hendrikkade delen van de fundamenten van deze versterking blootgelegd.