Johannes Leonardus (Jan) Kagie

Functie: Schilder, tekenaar

(Den Haag 1907 - Amsterdam 1991) Schilder en tekenaar.

Kreeg aanwijzingen van zijn vader, maar was verder autodidact. Woonde tussen 1937 en 1948 in Rolde; verhuisde daarna naar Amsterdam. Kwam vanuit Rolde in contact met de Groninger Kunstkring De Ploeg. Kagie was in juli 1946 medeoprichter van De Drentse Schilders, maar verliet deze kunstkring na een paar maanden al weer. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende in Drenthe vooral landschappen in een verzorgde realistische stijl, maar ontwikkelde zich na zijn verhuizing na Amsterdam in abstracte richting. In Amsterdam werd hij lid van Stuwing en Arti et Amicitiae. In 1984 kreeg hij de Arti-medaille en in 1972 de Talens-prijs.