Leonard Johannes Friedrich Janssen

Functie: Archeoloog

(Herwen 1806 - Rotterdam 1869) Oorspronkelijk predikant, later als archeoloog werkzaam bij het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (1835-1863).

Documenteerde vele vondsten uit Drenthe. Publiceerde in 1848 Drentsche Oudheden. Daarin presenteerde hij een vrij omvangrijk overzicht van monumenten en vondsten. Janssen besteedde uitvoerig aandacht aan de Valtherbrug, waarnaar hij persoonlijk in 1848 een onderzoek instelde. Ook de hunebedden hadden zijn belangstelling. Zijn aantekeningen en tekeningen zijn gerubriceerd als 'Steenperiode/Hunebedden' en bevinden zich in de Universiteitsbibliotheek van Leiden.