Sake Wiebe Jager

Functie: Archeoloog

(Oosterwolde 1951) Archeoloog, met een specifieke belangstelling voor de relatie natuurbeheer en archeologie.

Studeerde culturele prehistorie aan het Groninger Instituut voor Archeologie. Van 1989 tot 2006verbonden aan de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Sinds 2006 werkzaam voor Hazeberg Archeologie Leiden BV.  Voerde archeologische inventarisaties uit in Havelte, Odoorn en de Strubben/Kniphorstbos. De laatstgenoemde inventarisatie vormde de opmaat voor de bescherming van het gebied. In 2000 werd het aangewezen als eerste archeologisch reservaat van Nederland. Jager was nauw betrokken bij verschillende grafheuvelrestauratieprojecten en leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van archeologische wandel- en fietsroutes in de provincie (zie ook: TRAP; TOWO). Hij was van 1995 tot 2000 voorzitter van de Werkgroep Hunebedden en schreef samen met E. van Ginkel en W.A.B. van der Sanden het boek Hunebedden. Monumenten van een steentijdcultuur (1999).