Industrieel Smalspoor Museum

Organisatie type: Museum

Door vrijwilligers gedreven museum in Erica met een grote collectie locomotieven en wagons belicht geschiedenis en toepassingen van het industriële smalspoor in Nederland. Rollend materieel wordt gerestaureerd en rijdt met bezoekers rond. Het museum maakt gebruik van het terrein en het gebouw van de voormalige fabriek van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Dit rijksmonument is de laatste fabriek van zijn soort in Nederland met grotendeels bewaard gebleven machines waarmee het productieproces inzichtelijk gemaakt wordt. Het fabrieksterrein met de originele losinstallatie voor de smalspoorwagons bevat verder een monumentale remise uit 1910. Het terrein werd in 1984 in erfpacht aan het museum gegeven.