Huisbezoekster

Ook: enquêtrice - Gezondheidswerkster.

Rond de vorige eeuwwisseling ontdekte men dat de ziekte tuberculose ('tering') weliswaar door een bacil veroorzaakt werd, maar dat de kans om de ziekte daadwerkelijk te krijgen vele malen groter werd naarmate de hygiënische omstandigheden slechter waren. Landelijk besloot men te gaan werken met een systeem van huisbezoeksters om de omstandigheden thuis te onderzoeken, adviezen te geven en eventueel te verzorgen. In Drenthe werd deze rol vervuld door de wijkverpleegsters van de kruisverenigingen (zie: Kruiswerk) die een speciale opleiding kregen onder auspiciën van de Drentsche Vereeniging tot Bestrijding der Tuberculose. De vereniging had daartoe een Provinciaal Enquêtrice in dienst. In 1913 werden de eerste examens afgenomen. Voor de wijkverpleegsters verschafte deze extra taak een wel-kome aanvulling op hun niet al te royale salaris van de kruisvereniging.