Petrus Hofstede

Functie: Gouverneur van Drenthe

(Doornik 1755 - Groningen 1839) Eerste Gouverneur van Drenthe, 1814-1831.

Autoritaire bestuurder ('Willem I in het klein') die Assen tot bloei bracht. Hij regelde het bezoek van koning Lodewijk Napoleon in 1809 aan Assen, hetgeen de plaats de verheffing tot stad opleverde. In de Bataafs-Franse tijd en tijdens het Koninkrijk Holland was hij Landdrost van Drenthe. Hij was een groot voorstander van de koepokinenting, die hij als gouverneur ook verplicht stelde. De inenting van zijn eigen kinderen stelde hij als voorbeeld. Ook het onderwijs had zijn bijzondere aandacht. In 1815 was hij lid van de Dubbele Staten-Generaal voor de behandeling van de ontwerp-Grondwet. In 1816 haalde hij drukker Claas van Gorcum naar Assen, die in 1823 voor het eerst een Drentse krant uitgaf. Hij woonde op het landgoed Vredeveld en was bekend vanwege de luisterrijke feesten en diners die hij daar gaf. Hij had een stug karakter en daarom was hij niet geliefd bij de bevolking.