De Havixhorst

Bron: Drents Archief

Landgoed op de flank van het Reestdal ten westen van De Wijk. Eigendom van Het Drentse Landschap. De kern van het landgoed wordt gevormd door de havezate De Havixhorst met bijgebouwen, ommuurde tuin en gracht. De havezate dateert van 1753, doch eerdere bebouwing wordt al rond 1400 vermeld. In de loop der eeuwen is het landgoed voornamelijk in bezit geweest van de families Van den Clooster en De Vos van Steenwijk. In de gebouwen is thans een hotel-restaurant gevestigd. Buiten de grachten bepalen oud bos met majestueuze eiken en beuken en voorts monumentale boerderijen met wei- en hooilanden het beeld. In een van de boerderijen is het ooievaarsstation De Lokkerij gevestigd.