Haringa en Olijve

(Amsterdam 1941) Kunstenaarsduo, bestaande uit Nel Haringa (Amsterdam 1941) en Fred Olijve (Beilen 1937), monumentaal beeldende kunstenaars (werken zijn vaak toegepast in relatie tot architectuur en omgeving).

Haringa is opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten aldaar; vervolgens aan de Academie voor Beeldende Kunst/Architectuur te Warschau (Polen). Olijve is opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool te Groningen/Amsterdam, de Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en aan de Academie voor Beeldende Kunst/Architectuur te Warschau (Polen).

Het duo Haringa/Olijve, woonachtig te Een, maakt beelden in samenwerking. Het autonome werk is architectonisch; de techniek van de museale kunstwerken is gemengd: hout, metaal en kunststof; van de toegepaste werken staal of steen. Opdrachten voor de openbare ruimte zijn in het hele land uitgevoerd. In Drenthe is werk te zien aan het Dr. Nassau College (gebouw Spectrum), het GAK, het Centraal Provinciaal Laboratorium en het project Molenstraat te Assen, aan de mavo te Eelde, aan bruggen te Smilde en Coevorden.