N.V. te RotterdamTurfstrooiselfabrikant d Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij

Organisatie type: Turfstrooiselfabriek

Turfstrooiselfabrikant die o.a. in Amsterdamsche veld was gevestigd. Zij is lange tijd de grootste in Nederland in haar sector geweest.

In de geschiedenis van de onderneming valt vooral haar internationale oriëntatie op. Ze is voortgekomen uit de Noord-Brabantse Maatschappij Griendtsveen, die actief was in de Peel. Ze werd in 1885 door de broers Jozef en Eduard van de Griendt opgericht. In 1888 kochten zij de kleine turfstrooiselfabriek van Key & Co in Zuidoost-Drenthe en verplaatste tevens een drijvende fabriek vanuit de Peel naar Drenthe. In 1890 kwam daar nog een tweede bij. In 1894 concentreerde men de activiteiten in Hoogeveen. De plannen van Jozef van de Griendt vergden zoveel kapitaal, dat de directie in 1893 besloot om de onderneming op te laten gaan in de Griendtsveen Moss Litter Company Ltd, die mede gefinancierd werd door Britse ondernemers. In 1909 bouwde men drie fabrieken aan het Dommerskanaal in Amsterdamsche Veld.

De rechtspersoon NV Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij ontstond in 1917. Jozef van de Griendt werd de belangrijkste aandeelhouder. Zijn broer Eduard kreeg de alleenheerschappij over de in 1899 opgerichte Griendtsveen Maatschappij tot Landexploitatie, die zich bezighield met de exploitatie van afgeveende gronden in de Peel. In 1922 namen de beide zoons van Jozef van de Griendt de leiding van de fabriek op zich. Door de scheiding in een Duitse en Nederlandse tak kwam de leiding van laatste uiteindelijk in handen van Jan P. van de Griendt (1893-1970). Hij werd opgevolgd door zijn zoon H.F. van de Griendt. De onderneming is opgegaan in Tref.