Gifatlas

Volledig: Grote gifatlas Drenthe

Publicatie, verschenen in december 1983 als extra editie van tijdschrift Noorderbreedte in samenwerking met de stichting Milieu Rondomme en de Milieuraad Drenthe, de huidige Milieufederatie Drenthe.

Aanleiding was het in maart van dat jaar verschijnen van de Kleine Gifatlas van Nederland, als bijlage van Vrij Nederland, waaruit bleek dat Drenthe, een provincie met relatief weinig industrie, maar liefst 34 stortplaatsen voor chemisch afval telde. In juni was er een gifschandaal rond de chemische fabriek Scado in Nieuw-Schoonebeek. Het doel van de Drentse Gifatlas was de problematiek van het (klein) chemisch afval onder de aandacht te brengen van overheid en burgers en praktische informatie te bieden over chemisch afval en de stortplaatsen van dat afval. Ook wilde men burgers ervan bewust maken dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het probleem van het chemisch afval, door kritisch te kopen en chemisch afval apart in te leveren.