David Franzius

(Wola, Silezië ca.1600 - Hoogeveen 1681)

Eerste predikant van Echten en Hoogeveen. Studeerde aan de Hogeschool in Groningen en promoveerde in 1623 op Disput. Theologica, de verbo Dei. Hij werd door Roelof van Echten in 1630 naar Echten gehaald. Hij woonde daar in de schaduw van de havezate in de eerste woning van de 'ses platte huysen'. Vanaf 1633 preekte hij iedere veertien dagen in de nieuwe kolonie Echtens Hoogeveen op zolders en in schuren, zelfs onder den 'blaauwen hemel' en bezocht hij daar de zieken. Tussen 1671 en 1675 verhuisde hij naar Hoogeveen. Hij stierf in 1681, de kerk in Hoogeveen in verwaarloosde toestand achterlatend. Zijn zoon Christiaan was van 1660 tot 1707 predikant in Zuidwolde.