Schouwburg Erkelens

Organisatie type: Schouwburg

Eerste schouwburg in Drenthe. Gebouwd in Assen in 1830 in opdracht van Roelof van Erkelens. Op 14 november 1830 werd de zaal, een schouwburg annex herenlogement, in gebruik genomen. Reizende toneelspelers uit andere delen van Nederland hadden voortaan ook een speelplek in Drenthe. Er werden vooral Duitse en Franse melodrama's gespeeld. De Asser schouwburg bleef tot 1851 bestaan. Daarna konden cultuurliefhebbers terecht in Concerthuis J.B. Schut, geopend op 10 december 1851 op de plek van het huidige theater De Kolk.