Emmermeer

Eerste naoorlogse wijk van Emmen, gelegen ten noorden van het centrum. Gebouwd in de periode 1947-1960. Bekend geworden om de experimenten die hier zijn gedaan met verschillende typen woningbouw (duplexwoningen en allerlei vormen van systeembouw). Aan de wijk als geheel lag geen eenduidig stedenbouwkundig plan ten grondslag; terreinen die al in eigendom van de gemeente waren, werden bebouwd met woningen. Zo ontstond er een gevarieerde lappendeken van verschillende buurten. Landelijk bekende architecten als Berghoef, Groosman en Van Tijen werkten mee aan Emmermeer. Maar ook A.C. Nicolaï, J.J. Sterenberg en Th. Strikwerda lieten hier hun eerste sporen achter.

In de nabijheid het Valtherbos (hunebedden D38, D39 en D40), ten noorden het Emmerveld (woonwagenkamp, hunebed D41), het Landschapsbos (hunebed D42) en de Emmeresch (hunebed D43) ten westen van de wijk.