Dunningen

Buurtschap in de gemeente De Wolden

Tot 1998 De Wijk,  tussen De Wijk en de Reest (provinciegrens met Overijssel).

Over de oorsprong en geschiedenis van de havezate die hier stond, is weinig bekend. Waarschijnlijk heeft op het goed Dunningen in de Late Middeleeuwen al een huis gestaan; in 1579 werd mogelijk dit huis door de abdij Dikninge overgedragen aan Johan van den Camp. Het goed lijkt in de 17 en 18 eeuw vooral te zijn gebruikt als middel om op de landsdag in de Ridderschap verschreven te worden.

Vermoedelijk was de havezate niet meer dan een boerenhuis. Rond 1650 werd het 'oude' Dunningen afgebroken en kwam er een nieuwe behuizing - een meiershuis - tot stand, op of nabij de plaats waar nu de boerderij Dunningen staat. Het recht van havezate werd in 1781 van het meiershuis verlegd op een nieuw gebouwd, 'derde' Dunningen, gelegen op een onbekende plaats, maar waarschijnlijk niet ver van het meiershuis. De havezate werd omstreeks 1800 afgebroken. Een terrein alhier van 26 ha is eigendom van Het Drentse Landschap.