Drentse Schrieverskring

Organisatie type: Culturele vereniging

Organisatie, op 18 februari 1953 in Groningen opgericht.

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Drentse vereniging in Groningen, genaamd Drenthe, werd een 'Schrieversveziet' voor Drentse schrijvers gehouden. De studentenvereniging Menso Alting, behorend tot de vereniging Drenthe, was met de organisatie belast. De studenten M.A.M. Huyser van Reenen, Gerard Nijenhuis en Gerriet Wilms, kwamen op de gedachte de schrijvers bijeen te brengen. De bijeenkomst van 18 februari werd door H.J. Prakke voorgezeten.

Bij de oprichting bestond het bestuur uit: M.A.M. Huyser van Reenen, G. Wilms, G. Nijenhuis, N. Meyboom-Veltman en J. Naarding. De bestuursleden kregen al spoedig de titel van volmacht.

De Schrieverskring ontwikkelde zich tot een bont gezelschap schrijvers, dichters, voordrachtskunstenaars, conferenciers, folkloristen en dialectliefhebbers. Belangrijkste doelstelling is altijd geweest het behoud van de Drentse taal en cultuur en het uitdragen van het moeilijk te definiëren begrip 'Drents-eigen'. Maatschappelijke of politieke ontwikkelingen werden - behalve door een kleine groep jongeren en een paar polemisten sinds de jaren '80 - genegeerd. Op 29 mei 1996 werd de Drentse Schrieverskring ontbonden. Dit gebeurde nadat er de laatste jaren veel discussie over identiteit en samenstelling geweest was.