Drents Vrouwenburo

Organisatie type: Organisatie ter bevordering van vrouwenemancipatie

Organisatie, opgericht in 1981 op initiatief van de Stichting Ombudsvrouw Drenthe.

Doelstelling was de ondersteuning van activiteiten uit de basis door middel van het scheppen van voorwaarden en het stimuleren van maatschappelijke veranderingsprocessen die de emancipatie van vrouwen bevorderen.

In 1982 integreerde de Stichting Ombudsvrouw in het Buro.

De beleidsterreinen waarop het Drents vrouwenburo zich begaf, veranderde in de loop der jaren. In 1994 werd de provincie verantwoordelijk voor de financiering van het dan genoemde Buro voor Emancipatie ontwikkeling. Het accent ligt dan op een aantal thema's die ook door de landelijke en provinciale overheid belangrijk worden gevonden. Hoofdzaken: de verdeling van betaalde arbeid en zorgtaken, participatie van vrouwen in politiek en bestuur, doorbreken van stereotype beeldvorming rondom mannelijkheid en vrouwelijkheid, integratie van vrouwenhulpverlening, de positie van allochtone vrouwen. De activiteiten richten zich niet uitsluitend op vrouwen, maar nadrukkelijk ook op jongens en mannen.

Vanaf 2000 wordt gewerkt onder de naam Enova: emancipatie adviesbureau Drenthe. Het bureau richt zich op de volgende terreinen: sociale activering in wijken, dorpen en op het platteland, gericht op de participatie van vrouwen en mannen in betaalde arbeid en in de zorg, welzijn en vrijetijds-activiteiten; betrekken van (allochtone) vrouwen bij burgerparticipatie al het gaat om gemeentelijke en politieke besluitvorming; ontwikkelen van welzijnsbeleid en ondersteuning voor nieuwkomers, specifiek voor allochtone vrouwen; begeleiden van nieuwkomers naar werk; armoedebestrijding; dagindeling en het creëren van een sociale infrastructuur zodat burgers arbeid en zorg kunnen combineren.