Drent(h)sche Volksalmanak

Een van de eerste almanakken die na 1800 in Drenthe werden uitgegeven.

Zij verscheen voor het eerst in het najaar van 1836 en was uiteraard bedoeld voor het jaar 1837. Het initiatief tot de uitgave kwam van de Coevorder uitgever D.H. van der Scheer. Hij beschikte niet over een eigen drukkerij en daardoor werden de technische werkzaamheden in Zwolle of Groningen verricht. Behalve het traditionele almanakgedeelte, stonden er in de almanak ook historische en Drentstalige bijdragen. Bovendien verschenen er in verscheidene jaargangen ook studies van het dialect.

Tot het eind toe is de DVA een volledig particuliere onderneming gebleven. De uitgever slaagde erin, rond zijn almanak een kring van belangrijke medewerkers te verzamelen. Daarin werd hij bijgestaan door A.L. Lesturgeon. Naast Drentse schrijvers, leverden ook coryfeeën van de Nederlandse almanakliteratuur bijdragen. Waardoor de DVA na 1851 verdween, is niet bekend, maar het gebeurde wel onverwacht.