Max Douwes

(Klijndijk 1923 - Hilversum 1998) Schrijver.

Weigerde als student geneeskunde tijdens de oorlog de loyaliteitsverklaring te tekenen. Hij dook onder in het ziekenhuis in Emmen, waar hij de dagen doorbracht met schrijven en dammen. Dit laatste werd zijn grootste hobby, zodat hij later nog veel over deze denksport zou publiceren. Werd door Tonny M. van der Veen - die hem kende van de hbs in Coevorden - en Gijs Stappershoef eind jaren '40 naar het Drentse programma van de RON gehaald. Voor de RON creëerde hij de figuur van de zwervende harmonicaspeler Mans Tierelier, die hij omringde met een aantal types in een gefingeerd dorp. De personages Klein Rieksie, Ol' Domnee en Jans Druppien werden in het Noorden enorm populair. Enkele radioschetsen verschenen in 1972 in druk als Mans Tierelier löp met zien dweellocht deur Drenthe. Vertellings oet het Drents Programma van de Regionale Omroep Noord en Oost.

In 1984 verscheen een nieuwe bundel met verhalen, een jaar later gevolgd door de tweede druk. Ook was hij bij meer Drentse radioproducties betrokken, zoals 'Bej de scheerbaos', waarin hij Steven Lakmoes speelde. In 1952 trad hij in dienst van de NCRV; hij bleef echter een trouw medewerker van de Drentse programma's van de RON en de RONO. Hij hertaalde in opdracht van de RONO het Nieuwe Testament in het Drents; maar het manuscript werd door de Culturele Raad voor Drenthe niet geschikt geacht voor publicatie. In 1988 werd het Mattheus-evangelie als De goeie tieding. Naor de beschrieving van Mattheus uitgegeven. In november 1975 werd hij onderscheiden met de Culturele Prijs van Drenthe. In de laatste jaren van zijn leven publiceerde hij verhalen over zijn belevenissen als tv-regisseur in het tijdschrift Oeze Volk.