Museum de Buitenplaats

Organisatie type: Museum

Museum te Eelde voor figuratieve kunst van na 1945.
Het initiatief voor oprichting ontstond in 1990, toen plannen werden gepresenteerd om tussen het Nysinghhuis en de hervormde kerk in Eelde een flatgebouw neer te zetten. De bewoners van het 17e-eeuwse Nysinghhuis, de psychotherapeut Jos van Groeningen en klinisch psychologe Janneke van Groeningen-Hazenberg, deden de gemeente een gedurfd tegenvoorstel: zij zouden op deze plaats zorg dragen voor een museum voor figuratieve kunst. In relatief korte tijd wisten ze dit te realiseren. Voor het organisch vormgegeven museumpaviljoen tekende het architectenbureau Alberts en Van Huut, bekend van onder meer het gebouw van de Gasunie in Groningen. Op 9 oktober 1996 kon Museum de Buitenplaats door koningin Beatrix worden geopend. In 2002 ging de museumtuin, ontworpen door Jorn Copijn in samenwerking met Janneke van Groeningen, open voor het publiek. In 2006 werd aan het museum een oranjerie toegevoegd.
Jaarlijks trekt De Buitenplaats zo’n dertigduizend bezoekers. De Van Groeningens werden in 2005 voor hun verdiensten onderscheiden met een Zilveren Anjer.