Gerlof Auke Bontekoe

Functie: Bestuurder, Heraldicus

(Hardegarijp 1900 - Oosterwolde 1988) Bestuurder en heraldicus.

Begon zijn loopbaan in Sleen als burgemeester (1927-1938). Ontdekte dat zijn gemeente geen wapen bezat en ontwierp er derhalve een. Bontekoe had hiermee zoveel succes dat hij er in totaal 26 voor Drentse gemeenten heeft gemaakt. Hij ontwierp eveneens de provinciale vlag. In 1980 werd een speciale Bontekoe-penning geslagen ter gelegenheid van het ontwerp van diens 150e wapen. Hij bleef ondanks zijn vertrek als burgemeester naar het aangrenzende Ooststellingwerf (1938-1965) contact houden met Drenthe, als bestuurslid van de Drents Prehistorische Vereniging en als medewerker aan de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Hij breidde de reeks uit met een extra uitgaaf: Drentse Kroniek van het bevrijdingsjaar (1946 II). Bontekoe werkte mee aan een gedenksteen aan het gemeentehuis in Westerbork voor de daar gesneuvelde Franse parachutisten. Dat leverde hem in 1958 een Franse onderscheiding op. In 1950 werd een speciaal nummer van het maandblad Drenthe aan hem gewijd. Hij zelf leverde een kostelijk boekje over zijn herinneringen aan Sleen en schreef in 1980 het werkelijke verhaal over de Slag op de Afsluitdijk.