't Aol' Volk

Organisatie type: Culturele vereniging

Drentse vereniging, op 24 februari 1948 te Emmen opgericht. Initiatiefnemer was de publicist H.T. Buiskool. De vereniging ontstond als reactie op de snelle industrialisatie van Emmen, waardoor 'de' Drentse cultuur dreigde te verdwijnen - naar men dacht. Belangrijkste doel van de vereniging is het uitdragen van de oude Drentse cultuur in tal van facetten. Vooral het toneelspel geeft inhoud aan de folkloristische doelstellingen van de vereniging. Stukken werden geleverd door: G. Broenink, H. Frieling, G. Eding-Askes en H. van der A. Vooral Grada Eding-Askes werd de stuwende kracht van 't Aol' Volk: zij schreef voor de toneelgroep zo'n zestien stukken. Behalve op dialecttoneel en voordrachten legt men zich toe op folkloristische dans, kleding, volksgebruiken en de opvoering van een Drentse bruiloft. In 1979 ontstond tweedracht in de gelederen, waardoor de concurrerende vereniging 't Volk van Grada werd opgericht (toen de naamgeefster al twee jaar dood was).