Historische gebeurtenis

Slag bij Ane

Veldslag tussen bisschop Otto II van Lippe en de kastelein (burggraaf) van Coevorden en de Drenten bij het dorpje Ane, even ten zuiden van Coevorden, in 1227. Aanleiding was het feit dat bisschop Hartbert van Bierum omstreeks 1141 zijn broers Leffard en Ludolf het burggraafschap in Groningen (prefect) en in Coevorden (kastelein) als erfelijk leen had gegeven. Rivaliteit onder hun opvolgers leidde tot veel oorlogsgeweld, waarin de Drenten soms met en soms tegen de bisschop streden. Het dieptepunt was de slag bij Ane in 1227, waar bisschop Otto II van Lippe in zijn strijd tegen de kastelein van Coevorden en de Drenten in het moeras omkwam. Als boetedoening moest ter plaatse een klooster voor 25 nonnen worden gesticht. Waar het klooster stond is niet bekend, maar al in 1253 vroeg de abdis om verplaatsing. Uiteindelijk verhuisden de nonnen in 1260 naar Assen. Zie: Mariënkamp