Agrifirm (CLM; ACM)

Organisatie type: Land- en tuinbouwcoöperatie

Coöperatie. Op 13 april 1909 werd in Meppel de 'Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereeniging' opgericht. Doel was de gemeenschappelijke inkoop van landbouwbenodigdheden en bevordering van de afzet van landbouwproducten. Nog in datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van een bedrijfspand in Meppel, aan het Meppelerdiep. Later werd een veevoederfabriek gesticht en werden graansilo's en kunstmestloodsen gebouwd. Daarnaast exploiteerde de vereniging een bankbedrijf en kwam men tot de oprichting van een station voor Kunstmatige Inseminatie. Dat dit initiatief een succes was blijkt uit het aantal leden 42 jaar na de oprichting: 5500. Het werkgebied was tot medio 1950 Drenthe en een deel van Overijssel. In de jaren '60 en '70 vergrootte men het werkgebied door vele fusies. De naam werd toen Coöperatieve Landbouwbank Meppel (CLM). Het bankbedrijf werd in de jaren '80 verzelfstandigd in Rabobank Meppel e.o. In 1990 volgde opnieuw een fusiegolf en toen veranderde de naam in Aankoop Coöperatie Meppel (ACM). In 2002 vond - voorlopig - de laatste fusie plaats met Cavo Latuco te Utrecht. De naam van de nieuwe coöperatie werd Agrifirm met 17.000 boeren en tuinders als lid. Het werkgebied omvat op dit moment tweederde deel van Nederland met Meppel als hoofdkantoor.