Organisatie type: Voetbalvereniging

Kuis

Oudste voetbalvereniging van Drenthe, houdt domicilie te Assen. Ontstaan op instigatie van H.L. de Koningh, die eind 19e eeuw uit Amersfoort naar Drenthe kwam. Hij had in zijn vroegere woonplaats gevoetbald. Koningh wist de directeur van de Asser hbs, H.W. Sanders, voor zijn favoriete sport te winnen. Op 24 december 1894 deelden zij mee dat de Asser Voetbal en Cricket Vereniging 'AV en AC Achilles' was ontstaan. De vereniging begon haar bestaan met tien leden en zeven bestuursleden.

De eerste 'officiële' voetbalwedstrijd in Drenthe werd op 3 november 1896 in Assen gespeeld tussen Achilles uit Assen en Go-On dat bestond uit leerlingen van de Tuinbouwschool uit Frederiksoord. De Assenaren wonnen met 7-0. In 1899 ontstond een conflict over de hoogte van de huur. In de gemeenteraadsvergadering van 16 februari 1899 werd voorgesteld om in Het Stadsbosch een terrein in huur af te staan. Het voorstel werd niet aanvaard.

Dankzij erevoorzitter jhr. Van Holthe tot Echten kreeg de club een stuk kreupelbos aan de Broeklaan ter beschikking. Het park werd op 5 juni 1930 door oud-minister J.B. Kan geopend. Hier werd gespeeld tot 1966, toen de club naar de Houtlaan verhuisde.

Voor het begin van het seizoen 1895-96 traden de Assenaren met het Groninger Be Quick tot de Nederlandse Voetbal Bond toe. Vanaf 1898 behaalden zij op rij zes titels. In maart 1913 debuteerde speler Willy Westra van Holthe in het nationale team.

In 1916 kreeg het Noorden voor het eerst een eerste klasse. Aan het einde van het seizoen 1935/1936 eindigde Achilles op de laatste plaats en moest promotie-/degradatiewedstrijden spelen tegen de kampioenen van de beide tweede klassen, Heerenveen en BRC. Eerst werd BRC geklopt met 0-3; van Heerenveen werd verloren met 0-4. Het duel tussen Achilles en BRC eindigde vervolgens in 2-2. Op zondag 16 mei 1936 viel de beslissing in Heerenveen. Met 33 bussen werden de Asser supporters vervoerd. De Friezen namen een 1-0 voorsprong, maar goals van Lou Delebarre en Cees van Staveren zetten Achilles op winst. Het werd uiteindelijk 1-6. In triomftocht werden de spelers in Assen ontvangen na het 'Wonder van Heerenveen'.

Op 26 maart 1939 werd gelijk gespeeld tegen Sneek. Het was voldoende voor de eerste noordelijke titel in de hoogste afdeling. De beslissing om toe te treden tot het betaalde voetbal ging aan Achilles voorbij. In 1964 werd de promotie naar de eerste klasse een feit. Op 65-jarige leeftijd werd het eerste team terugverwezen naar de tweede klasse. Het eersteklasserschap werd in 1981 heroverd. De Assenaren spelen in de hoofdklasse al jaren een vooraanstaande rol. [Kuis]