Herman van der A

Functie: Toneelschrijver

(Nieuw-Weerdinge 1950) Toneelschrijver.

Debuteerde in 1983 met het stuk Boer'n op vrijerstoer'n. Gaf daarna zijn baan als timmerman op en ontving een stipendium van de provincie Drenthe voor het zoeken naar nieuwe vormen van Drents toneel. Daardoor kon hij zich één theaterseizoen verdiepen in het aanbod op toneel- en cabaretgebied. Richtte in 1984 een eigen theatergroep Platwark op, bestaande uit mensen zonder werk. Aanvankelijk schreef hij 'vernieuwend' Drentstalig toneel. Tijdens een lange revalidatie schreef hij de absurdistische komedie Een slopend bestaon (1987), die door Rob van der Ree geregisseerd werd. Daarna koos hij bewust voor eenvoudig amusement; in korte tijd maakte hij naam als schrijver en uitgever van dwaze komedies en revues in het Drents. Inmiddels is Van der A ook huisschrijver voor 't Aol' Volk te Emmen. In 1994 opende hij in Roswinkel een theaterboerderij, De Noorderbak, die gezien wordt als een nieuw podium voor het Drentse (amateur)theater.